top of page
ext (2).jpg

Een mooie les uit de antropologie

Blog van 21 november 2018

Een mooie les uit de antropologie: Hoe ga je om met mensen die zich misdragen in een organisatie?

 

De Masai tribe (uit Tanzania die ik zelf in 1998 mocht bezoeken) lost wangedrag op met de Circle of Love. Als een lid van de tribe zich heeft misdragen, wordt hij op een open plek in het dorp gezet.

 

Zijn tribegenoten gaan in een kring om hem heen staan en beginnen te praten tegen de persoon die zich misdragen heeft: wat een goed mens hij is, hoe lief hij was als baby, hoeveel hij van zijn moeder houdt en hoe goed hij kan jagen.

 

Hij krijgt uren, en soms wel dagenlang een stortvloed van positieve aandacht over zich heen. Tussendoor is er vuur, zang, samenzijn en eten.

 

De Masai hebben een collectief wereldbeeld. Als iemand uit de tribe zich heeft misdragen, dan zien zij dat als falen van de hele tribe. De tribe heeft niet goed genoeg voor hem gezorgd, niet goed opgelet en hem niet gegeven wat hij nodig had.

 

De tribegenoten stellen niet aan degene met het wangedrag de vraag ‘wat ga JIJ nu anders doen?’, maar stellen aan de hele tribe de vraag ‘wat gaan WIJ doen om hem weer op het juiste pad te krijgen?’.

 

Wat voor effect zou het inzetten van de Circle of Love in organisaties brengen?

 

bottom of page